Pages

Labels

Khamis, 21 Februari 2013

Kuih Kasturi/Kuih Kacang


Kuih ni memang telah lama menjadi kegemaran aku sekian lama. Hari ni aku berusaha untuk buat sendiri sebab aku perlu mengurangkan gula dalam diet. Kalau beli tu kadang kadang keras, kadang2 terlalu manis hingga boleh membahayakan kesihatan. Mungkin rupanya tak sama seperti mak buat...tapi kira ok la kan...







Bahan-bahan:

1 cawan kacang hijau [direndam beberapa jam sebelum direbus sehingga empuk]
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu besar kelapa parut muda (optional...yang putih sahaja tau)
3 sudu besar tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung (optional)
1 sudu kecil kunyit serbuk
1/2 sudu kecil air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya.
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan seperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter (goreng) dan celup adunan kuih kacang macam buat goreng pisang tu.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kuih kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan. Nak makan panas2 pun boleh gak :-))

0 ulasan:

Catat Ulasan